Menu
Inspiratie / Reisverhalen

Habits de Lumière, het lichtfestival in de Champagne

Het culinaire lichtfestival in Épernay, hoofdstad van de Champagne

Les Crayères en restaurant Le Parc**

De reis begon met het parkeren van de auto’s bij het hotel, waar een chauffeur met busje klaar stond. Wel zo fijn om onbezorgd te kunnen genieten van het lekkers dat komen gaat! Een goed begin is het halve werk, dus op naar Domaine Les Crayères in Reims. Dit is een prachtig aangelegd park midden in Reims (de andere grote stad in de Champagne, tot 1825 werden bijna alle Franse koningen gekroond in de kathedraal van Reims, het is er prachtig, het heeft een rijke historie en is echt een aanrader als je in de buurt bent!). Domaine Les Crayères is aangelegd bovenop de eeuwenoude kalkgroeves die door de Romeinen zijn gegraven voor kalksteen om de stad te bouwen. Later zijn die kalkgroeves met gangen met elkaar verbonden en bleken ze door de constante temperatuur van +/- 12 graden en een zeer hoge luchtvochtigheid de perfecte opslagplaats voor het rijpen van champagne te zijn. Op het Domaine staat ook een prachtig kasteel, met daarin een aantal hotelsuites en het met 2 Michelinsterren bekroonde restaurant Le Parc**. Zodra je daar naar binnen loopt waan je je in het kasteel van Versailles, zo chic! Perfecte plek om dit culinaire avontuur te beginnen, met een 5-gangen terroirlunch met een glas champagne als aperitief en begeleidende wijnen bij de lunch. Bij een terroirlunch of -diner wordt er zo veel mogelijk gekookt met lokale producten die in het seizoen zijn met begeleidende wijnen die uit dezelfde streek komen. Er wordt vaak gezegd dat ‘what grows together goes together’, dit zorgt voor de heerlijkste combinaties van gerechten met wijn en voor een super de luxe gastronomische ervaring.

De abdij van Hautvillers en Champagne Vollereaux

Daarna stond de chauffeur weer klaar om via de route touristique terug te rijden richting Épernay. Onderweg kom je onder andere langs de abdij van Hautvillers, beter bekend als de plek waar Dom Pérignon de champagnewijn uitgevonden heeft. De abdij is gesloten voor publiek, maar de kerk is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Onder andere Dom Pérignon en Dom Ruinart liggen in deze kerk begraven. Je rijdt de hele weg tussen de wijngaarden en overal waar je kijkt zie champagnehuizen en kastelen liggen. Aangekomen bij het champagnehuis Champagne Vollereaux was het tijd voor de eerste rondleiding, uiteraard met proeverij. Ze werden meegenomen in de champagnekelders waar de champagne ligt te rijpen en in de productieruimte waar je kunt zien hoe champagne gemaakt en gebotteld wordt. Als je gezien hebt wat er allemaal moet gebeuren om die wijn met bubbels te maken en aan welke eisen je moet voldoen om die wijn dan ook nog champagne te mogen noemen, wordt het proeven echt een feest. Champagne Vollereaux is een middelgroot champagnehuis en een echt familiebedrijf. Op dit moment wordt er champagne gemaakt door de 6e generatie Vollereaux.

Party time bij The Glue Pot

Terug in het hotel was er tijd om in te checken en op te frissen en later op de avond stond de chauffeur weer klaar om de groep deze keer via de kortste weg terug te brengen naar Reims voor een ontspannen avond uit. Omdat Reims als stad groter is, is daar ‘s avonds meer te beleven dan in Épernay. De chauffeur heeft ze bij The Glue Pot afgezet; een gezellige en laagdrempelige bar die een beetje als een pub aandoet. Goed eten met een nog betere wijnkaart voor fijne prijzen, goede service en een gezellige sfeer. De perfecte afsluiter van de eerste dag in de Champagne.

Habits de Saveurs & Dom Pérignon

Op zaterdagochtend na het ontbijt begon de dag met ‘Habits de Saveurs’, onderdeel van het lichtfestival. Alle champagnehuizen in Épernay (denk aan: Moët&Chandon, Michel Gonet, Perrier-Jouët en Mercier) ontwikkelen samen met een bekende chef kok uit de buurt een perfect gerecht bij hun champagne. Dit kun je tijdens Habits de Saveurs komen proeven. Daarna het volgende hoogtepunt: een privérondleiding bij Dom Pérignon en Moët&Chandon bij het Maison aan de Avenue de Champagne, met een proeverij waarbij onder andere Dom Pérignon P2 geschonken werd. Makkelijk uitgelegd is dat de meest exclusieve Bentley onder de champagnes. Onder het Maison liggen 27 kilometer lange gangen vol met champagne, ook staat daar een oud portvat dat volgens de verhalen geschonken is door Napoleon aan Jean Rémy Moët. Alles straalt hier grandeur uit.

Na al dat gewandeld door die kelders was het ook weer tijd om te lunchen. Deze keer bij het met één Michelinster bekroonde Les Berceaux* in Épernay. Een klassiek restaurant waar ook weer met liefde met lokale producten gekookt wordt. Hier stond wederom een glas champagne klaar als apéritief en daarna werd een drie-gangen lunch geserveerd met begeleidende wijnen. Daarna was er tijd om Épernay te verkennen, in dit stadje draait alles om champagne, dus voor de liefhebbers is het hier echt fantastisch.

Habits de Lumière, het lichtfestival van de Champagne

Zodra het donker wordt begint het lichtfestival ‘Habits de Lumière’ op de Avenue de Champagne. Er is een parade met lichtjes, videomapping op de gebouwen, vuurwerk en alle champagnehuizen zijn open met een champagnebar en hapjes. Er komen jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers op het festival af. Het is een geweldig feest en een heel leuk weekend om de Champagne te gaan ontdekken. Het bleef nog lang onrustig in de stad… De volgende ochtend na het ontbijt was het tijd om weer naar huis te gaan en zo komt er een einde aan dit Belle Histoire.

In 2020 is Habits de Lumière van 11 tot en met 13 december. Wil jij de Champagne tijdens dit festival ontdekken? Dat kan! We maken graag een offerte op maat voor jouw gezelschap rekening houdend met jouw budget en wensen. Stuur vrijblijvend een aanvraag voor meer informatie via het contactformulier.

No Comments

    Leave a Reply