Menu
Ervaringen uit de horeca

Oproep aan de horeca-hork: doe het even niet!

En daarmee bedoel ik de horeca-horken die denken dat het leuk is om voor de vrijdag- en zaterdagavond op prime-time bij een stuk of 4-5 restaurants ‘het mooiste tafeltje’ te reserveren. Liefst voor een groepje van een stuk of 8. Om op het moment suprême te kunnen bedenken waar ze het meest zin in hebben. Niet zomaar een beetje zin in hebben, maar zelfs zo veel zin dat ze waanzinnig van zin he-le-maal vergeten die overige reserveringen af te bellen. Zodat het tafeltje aan iemand anders vergeven had kunnen worden. En het betreffende restaurant geen derving van inkomsten heeft. Maar wat het allerergste is; ze doen het nu ook voor de eerste week van juni.

Multi-reserveren

Ik hoor ze praten. Er zijn mensen die er echt trots op zijn dat ze dit multi-reserveren bedacht hebben. Zodat ze lekker tijdens de vrijdagmiddagborrel kunnen bedenken waarnaartoe te togen die avond. Of aan hun vrienden en collega’s te vertellen uit welke restaurants ze kunnen kiezen op zaterdagavond om 20.00 uur. Een heel rijtje van vaak volgereserveerde zaken draven ze op. Sushi, Michelinsterzaak, goede Italiaan of toch die leuke nieuwe Thai? 

De dames versus de boerenpummel

Als ervaren in te huren gastvrouw/sommelier mag ik in de mooiste restaurants des lands mijn kunsten vertonen. Daar ik grote waarde hecht aan keurig gesoigneerde gastvrouwen en gastheren begeef ik me regelmatig richting verscheidene salons. Wat ik daar deze week hoorde raakte me keihard in mijn horecahart. De dames uit de stad zaten er vol trots aan elkaar vertellen over welke restaurants (meervoud!!) ze gereserveerd hebben voor 1 juni. Hoewel de dames uit de stad hier vrijwel zeker anders over zullen denken, leert de ervaring dat zij niet de enigen zijn die hier lekker op gaan. Ook de boerenpummel uit het dorp hoor ik het tegen zijn vrind zeggen bij de lokale boer-en-tuin-winkel waar hij een nieuwe vishengel aanschaft. Het leek in de periode voor Corona eerder regel dan uitzondering dat er no-shows volgens bovenstaand principe waren in het weekend. Maar nu? Dit ga je echt niet serieus menen. En dan bevinden we ons hier nog maar gewoon in de provincie.

Flauwekul zoals no-shows

De horeca heeft rake klappen gevangen van het corona-virus. Het lijkt erop dat ze op 1 juni om 12.00 uur weer mogen doen waar ze voor leven: gasten ontvangen en ze een geweldige tijd bezorgen. De gerechten en dranken waar ze trots op zijn serveren. En vervolgens moe maar voldaan nog even na te borrelen met hun collega’s om de ervaringen van de afgelopen periode te delen. Om tot de conclusie te komen dat er nog helemaal geen eind in zicht is aan de ‘afgelopen periode’. Het gaat nog een hele tijd duren voordat de omzetten weer als vanouds worden. En gastvrijheid, begroeten met een handdruk of vriendschappelijke klap op de schouder weer gewoon zijn. En er weer voorzichtig begonnen kan worden aan het opbouwen van reserves om flauwekul zoals no-shows op te kunnen vangen. Veel ondernemers hebben jarenlang heel hard gewerkt om nu hun reserves helemaal als sneeuw voor de zon te hebben zien verdwijnen. En dat harde werken, doen ze als jij zit te genieten van hun service.

Dus beste horeca-horken. Ik wens jullie eeuwig paars haar en/of een kromme hengel. No-showen: doe het even niet. Liefst nooit meer.

1 Comment

  • T.v.d.Heuvel
    23 mei 2020 at 14:19

    Laat mensen gewoon reserveringskosten (voucher) betalen bij het maken van een afspraak. Kan later verrekend worden in het totaalbedrag. Wanneer alle restauranthouders dat doen, is het meteen afgelopen.

    Reply

Leave a Reply